3 linkbuilding teknikker til forbedring af placeringer på Google
Søgemaskine optimering kaldes også SEO, og er betegnelsen for at optimere sin hjemmeside, med henblik på at opnå den bedst mulige organiske placering. En stor del af SEO består i linkbuilding, og denne artikel har til formål at føre dig de første skridt ind i linkbuilding universet, og give dig en god forståelse for det mest basale når det kommer til linkbuilding.
Når du søger på google vil du nok bemærke at de øverste hits som dukker op, typisk er fra store veletablerede virksomheder som du nok kender i forvejen. Derudover vil du som oftest opleve at der ved de øverste hits står ”annonce” hvilket betyder at virksomheden har betalt for reklamepladsen. Hvis du ikke vil have penge op af lommen kan du ikke gøre så meget ved de virksomheder som bruger betalte annoncer, men det betyder ikke at google placering ikke er noget for dig. Mange forbrugere har tendens til at springe de betalte annoncer over, fordi mange netop er klar over at disse er betalte, og virksomheder med en høj naturlig position på google (organisk placering), har tendens til at virke mere troværdige. Den overordnede betegnelse for det arbejde som en virksomhed gør for at ligge bedst muligt placeret i Google hedder SEO, men en stor del af SEO er linkbuilding som vi nu vil beskrive nærmere.
Linkbuilding går ud på at opbygge en struktur af links som linker til ens hjemmeside, med det formål at skabe større troværdighed i søgemaskinen, og dermed opnå en højere placering i søgeresultaterne. Denne guide omhandler kun det mest basale, men der findes et hav af gode artikler som beskriver mere avanceret linkbuilding. Denne artikel vil beskrive tre former for linkbuilding: ekstern linkbuilding, tier linkbuilding samt intern linkbuilding. Kaster du dig ud i linkbuilding bør du overveje alle tre typer linkbuilding, da de alle bidrager til troværdighed og brugervenlighed på hver sin måde.
Ekstern linkbuilding
Når vi siger ekstern linkbuilding, kan det også betegnes som tier 1 links i relation til næste emne. Denne type linkbuilding er den mest hyppigt sete, da den giver direkte linkværdi og troværdighed til din side. Ekstern linkbuilding er når du får oprettet et link til din side fra en anden hjemmeside, og gerne en veletableret hjemmeside som selv har stor troværdighed. Hvis du klikker ind på fritidsmagasinet.dk kan du se at der i denne artikel, er links til to rejsehjemmesider. Disse to hjemmesider har her oprettet et eksternt link på fritidsmagasinet.dk, som linker til de sider som de ønsker at opnår en bedre Google placering. Man skal dog være opmærksom på, at man ikke bare kan lave massevis af links på en gang, for det finder Google unaturligt, og det kan resultere i en straf af Google der vil fjerne/nedgradere din side fra Googles søgeresultater.
Tier linkbuilding
Tier linkbuilding er som sådan ikke et helt andet linkbuilding fænomen, men derimod en videretænkning af den almindelig eksterne linkbuilding. Tier linkbuilding går ud på at man forsøger at skabe større troværdighed for den artikel hvor man laver sit første link, og på den måde lave en kæde af troværdighedsskabende links. På ”alt om rejsen” har de to førnævnte rejseselskaber udarbejdet en artikel med henblik på at skabe links til deres hjemmesider, og dermed troværdighed. Den specifikke artikel på alt om rejsen har dog ikke stor troværdighed da dette er en ny artikel, og en artikel som ikke selv har eksterne links. Det ovenstående link i denne artikel som linker til ”alt om rejsen” er et eksempel på tier 2 linkbuilding, hvor denne artikel har til formål at skabe større troværdighed hos den linkede artikel. Man kan i princippet laver tier linkbuilding i en uendelig kæde, og en artikel som linker til denne ville således være et eksempel på tier 3 linkbuilding. Det er dog svært at vurdere effekten af tier linkbuilding når man kommer længere ud, og derfor mener vi også at dit fokus bør være på tier 1 og til dels tier 2.
Intern linkbuilding
Intern linkbuilding er de links som du opretter internt på din side. I modsætning til eksterne links straffer Google dig ikke for at lave de interne, da det derimod ses som brugervenlighed så længe linksene giver mening og er berettiget. Intern linkbuilding er således, hvor dine undersider linker til hinanden for at give læserne en forståelse af hvilke sider, som har relation til hinanden og har relevans for hinanden.